Τι είναι η ψηφιακή αφήγηση;

Η ψηφιακή αφήγηση είναι ένα νέο πολυμεσικό είδος (genre) σύντομης διάρκειας, το οποίο επιτρέπει στον καθένα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία ευρείας κυκλοφορίας να μοιραστεί ψηφιακά την ιστορία του ή να παρουσιάσει μια ιδέα του.

Η πιο κοινή μορφή ψηφιακών ιστοριών περιλαμβάνει αφήγηση, με εγγραφή της φωνής (voice – over) του ίδιου του δημιουργού, επενδυμένη με εικόνες, video, μουσική, ηχητικά εφέ, οπτικά εφέ, εφέ κίνησης και τίτλους, ενώ ένα από τα ειδοποιά και απαραίτητα χαρακτηριστικά της ψηφιακής αφήγησης, στενά συνυφασμένο με την ιστορία εμφάνισής της ως είδους (genre), είναι η προσωπική έκφραση.

Ο όρος ψηφιακή αφήγηση αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου digital storytelling, ο οποίος απαντά συχνότερα στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και άλλοι όροι όπως digital story, digitale, new media narrative, transmedia storytelling, computer-based narratives, digital essays, electronic memoirs κ.α. Στην ελληνική βιβλιογραφία απαντά συχνά και ο όρος ψηφιακή ιστορία (μετάφραση του αγγλικού όρου digital story), ωστόσο, ο όρος ψηφιακή αφήγηση είναι επικρατέστερος, κυρίως στο διαδίκτυο.

Καθώς ο όρος ψηφιακή αφήγηση αποτελεί σύνθεση δύο επιμέρους όρων (digital & storytelling), που ούτως ή άλλως κουβαλούν πολλαπλά σημασιολογικά φορτία και μακρόχρονη ακαδημαϊκή πορεία, είναι εύλογο o νέος όρος που προκύπτει από τον συνδυασμό των προηγούμενων να καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο και να συσκοτίζει περισσότερο παρά να διαφωτίζει την ορολογία. Αρκετές φορές, λοιπόν, ο όρος ψηφιακή αφήγηση χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία με μια πολύ ευρεία έννοια περικλείοντας οποιαδήποτε αφηγηματική εφαρμογή σε ψηφιακή μορφή, από τα αφηγήματα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (video games), τις διαδραστικές ιστορίες (interactive stories) και τα υπερκείμενα (hypertexts), μέχρι τις ιστο – ιστορίες (web – based stories) και τις προσωπικές αναπαραστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ, πάντως, χρησιμοποιούνται εναλλακτικά ως ταυτόσημοι οι δύο ελληνικοί όροι, ψηφιακή αφήγηση και ψηφιακή ιστορία, και μάλιστα με τη στενή τους έννοια.