Βενετία Αποστολίδου

Επιστημονική Υπεύθυνη

Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ ΑΠΘ

Η Βενετία Αποστολίδου είναι Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία (ΕΜΑΓΕΚ). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της ιστορίας της νεοελληνικής κριτικής και της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της μεταπολεμικής πεζογραφίας και της λογοτεχνικής εκπαίδευσης. Μόλις εκδόθηκε το βιβλίο της Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο. Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942 – 1982) (εκδόσεις Πόλις, 2022). Συνεπιμελήθηκε τα βιβλία Λογοτεχνία και Εκπαίδευση (Τυπωθήτω, 1999), Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο… Μια νέα πρόταση διδασκαλίας (Τυπωθήτω, 2000) και Λογοτεχνική ανάγνωση στο σχολείο και στην κοινωνία (Gutenberg, 2018).

Ζησούλα Γκουτσιουκώστα

Συντονίστρια Έργου

Δρ ΠΤΔΕ ΑΠΘ, Φιλόλογος

Η Ζησούλα Γκουτσιουκώστα είναι Διδάκτορας Επιστημών Αγωγής του ΑΠΘ, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Θεωρία Λογοτεχνίας & τη Γενική και Συγκριτική Γραμματολογία. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως φιλόλογος από το 2002. Παράλληλα, είναι μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ειδικότερα των ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» και «Εκπαίδευση & Τεχνολογίες σε Συστήματα εξ Αποστάσεως Διδασκαλίας και Μάθησης – Επιστήμες της Αγωγής» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία της λογοτεχνικής εκπαίδευσης, της εκπαιδευτικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, της δημιουργικής γραφής και των πολυγραμματισμών. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο Η ψηφιακή αφήγηση (Digital storytelling) ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο μάθημα της λογοτεχνίας υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Β. Αποστολίδου, δημοσιεύθηκε το 2020.

Γιώργος Ρουβάς

Τεχνικός Συνεργάτης

Καθηγητής Πληροφορικής, Anatolia College

Ο Γιώργος Ρουβάς είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο Anatolia College. Κατέχει Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα από το University of Sheffield, καθώς και Πτυχίο Πληροφορικής από το ΕΑΠ. Διαθέτει εμπειρία στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών πλατφορμών, καθώς και ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογών. Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους προγράμματα. Πλήθος ανακοινώσεων και εισηγήσεών του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και στα οικεία πρακτικά συνεδρίων αντίστοιχα, σε θέματα όπως, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών και της Δημιουργικής Γραφής στην Εκπαίδευση.

Μαρία Κατσαφούρου

Επιστημονική Συνεργάτης

Δασκάλα, Αριστοτέλειο Κολλέγιο

Η Μαρία Κατσαφούρου είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, στο οποίο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές με ειδίκευση στη διδακτική της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Εργάζεται ως δασκάλα στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.